Home > Rolnictwo > Jak wygląda produkcja nasion?

Jak wygląda produkcja nasion?

Produkcja nasion

Produkcja nasion to znacznie bardziej skomplikowana sprawa niż się może wydawać. Zależy ona od bardzo wielu czynników, żeby wspomnieć tylko o wyborze odpowiedniego sprzęt do czyszczenia ziaren, ich magazynowaniu czy zaprawie. O czym musi pamiętać producent nasion, żeby tworzyć produkt dobrej jakości?  

Odmiany i reprodukcja ziaren

Producenci muszą postawić na odmianę dobrej jakości, czyli taką, która będzie kiełkowała w kluczowym dla rolnika okresie. Istnieje nawet 1500 odmian różnych warzyw i innych roślin, które są często uprawiane w Polsce. Odmiany ciągle się powiększają, dzięki przykładowo zmianom w materiale genetycznym. W ten sposób producent nasion może uzyskać mocniejsze rośliny, lepiej dostosowana do zmieniających się warunków pogodowych.

Produkcja nasion powinna charakteryzować się odpowiednią reprodukcją, czyli procesem oczyszczania nasion. Dokonuje się specjalnych badań pod kątem zdrowotności danej odmiany. Bada się też takie czynniki jak czystość czy zdrowotność dostarczanego ziarna. Wszystkie nasiona, które możemy znaleźć w dużych marketach poddawane są szczegółowym testom co pomaga im uzyskać odpowiednie certyfikaty.

Magazynowanie nasion

Producent nasion https://nasionawronkowski.pl/ musi zadbać o to, żeby warunki, w jakich przechowywane są ziarna spełniały wszystkie normy kwalifikacyjne. Pomieszczenia, gdzie się je składuje powinny mieć wilgotność nieprzekraczającą 14%. To ważne, ponieważ przez przebywanie w zbyt mokrym miejscu nasiona mogą stracić zdolność szybkiego kiełkowania.

Odpowiednie magazynowanie wpływa na czystość ziarna. Produkcja nasion musi uwzględniać cztery etapy ich czyszczenia. Należą do nich wialnie wstępnego czyszczenia (oddzielanie od kamieni) i pobyt w czyszczalni głównej (gdzie oddziela się ziarna większe od zbyt małych, nienadających się do uprawy). Tryjery dbają z kolei o usuwanie połówek ziaren, które z perspektywy rolnika są całkowicie nieużyteczne. Ostatnim etapem jest stół grawitacyjny, który usuwa ziarna zniszczona, przegniłe i porośnięte. Po wszystkich tych procesach nasiona lądują w końcu w sklepach.