Home > Rolnictwo > Jęczmień ozimy – poznaj lepiej przed zasiewem

Jęczmień ozimy – poznaj lepiej przed zasiewem

jęczmień

Jęczmień jest znanym i powszechnym gatunkiem zbóż w Polsce. Wydawać by się mogło, że wiedza na temat sposobu wysiewu, nie jest niczym skomplikowanym. Jednak już sam termin wysiewu jest ważną kwestią, np. jęczmień ozimy zaleca się siać jesienią, najwcześniej ze wszystkich zbóż ozimych. Zależy również od pogody i temperatury. Okres wysiewania przypada na mniej więcej 5-25 września. Dodatkowo warto przyjrzeć się naszym możliwościom stanowiskowym, bo chociaż jęczmień ma mniejsze wymagania glebowe niż pszenica, jednak większe niż żyto. Powodzenie uprawy jęczmienia na słabych glebach, w dużej mierze, zależy od doświadczenia producenta rolnego i starannej agrotechniki.

Sprawdzone nasiona jęczmienia ozimego.

Zapewne warto zadbać o odpowiednie nawożenie oraz odpowiednie warunki glebowe. Warto jednak, już na początku planowania uprawy, zwrócić uwagę na nasiona jęczmienia ozimego, które z pewnością przyczynią się do zwiększenia plonów. Wysokiej jakości siew gwarantuje, nie tylko skuteczność, ale również chroni nas przed startami. Warto zapoznać się z ofertą profesjonalnych firm, zajmujących się dystrybucja materiału siewnego, jak chociażby ta: Nasionawronkowski. Po konsultacji z doświadczonymi doradcami, będziemy w stanie wybrać taki gatunek zbóż, który z pewnością będzie dobrze radzić sobie w określonych warunkach klimatycznych i glebowych. Należy pamiętać, że jęczmień ozimy, wysokiej jakości, powinien cechować się zimotrwałością i mrozoodpornością, jak również odpornością na choroby jak np. mączniaka prawdziwego, plamistość siatkową, rdzę jęczmienia oraz rynchosporiozę. Wskazany jest wybór kwalifikowanego materiału siewnego, który zagwarantuje nam odpowiednią jakość nasion, pozytywnie wpłynie na wielkość uzyskanych plonów, a także odporność na najczęstsze choroby. Zakup ziarna konsumpcyjnego przeznaczonego do siewu może okazać się złą decyzją, która może w znaczny sposób obniżyć wielkość i jakość zbiorów.