Home > Dom i mieszkanie > Sosy do mięs – czy warto?

Sosy do mięs – czy warto?

sos do mięsa

Smak dań kształtują nie tylko składniki najlepszej jakości, ale także sosy i przyprawy. Idealne danie będzie stanowiło harmonię tych elementów. Niekiedy sos jest wręcz konieczny i ciężko nam sobie wyobrazić potrawę bez jego obecności. Przygotowanie sosów w domu może być jednak trudne i zajmować dużo czasu.

Doświadczeni kucharze z Meatologii przygotowali serię wyśmienitych sosów do mięs, nie używając przy tym ani grama sztucznych konserwantów. Ich unikalna kompozycja pomoże podkreślić smak mięs jednocześnie wyniesie je na nowy poziom doznań.

Sosy do mięs na bazie majonezu

Majonez jest prawdopodobnie najbardziej znanym zimnym sosem. Mimo krótkiej listy składników, jego wykonanie wymaga pewnej wprawy. Majonez wykonywany na bieżąco w Meatologii charakteryzuje się aksamitną strukturą i delikatnym smakiem.

Na jego bazie przygotowuje się tu wyśmienite dipy do mięsa: Wasabi Mayo oraz Hot Mayo. Pierwszy z nich to kompozycja składająca się z domowego majonezu, pasty wasabi, rukoli i czosnku. Rewelacyjny smak tego sosu sprawdzi się nie tylko do mięs, ale także do kanapek i japońskiego sushi.

Hot Mayo przypadnie do gustu wielbicielom wędzonej papryczki jalapeno i czosnku. Idealnie nada się do frytek czy kanapek na ciepło.

Sos BBQ i musztardy

Sosem, który najbardziej kojarzy się z daniami mięsnymi jest BBQ. Kojarzony ze Stanami Zjednoczonymi dip w swoim składzie ma między innymi pomidory, suszone śliwki, wędzoną paprykę, chili i czosnek. Słodko-kwaśny smak z wyraźnie wyczuwalną wędzoną nutą, stał się klasycznym dodatkiem do żeberek, steka oraz dań serwowanych z grilla.

Ten ostatni nie mógłby się chyba odbyć bez obecności musztardy. Szczególnie musztarda dijon, dzięki intensywnemu smakowi, podkreślonemu przez palący smak gorczycy, zdobyła sobie grono miłośników. Nie tylko dania z grilla świetnie smakują w obecności musztardy, ale także soczyste kanapki z pastami i pieczone mięsa.

Z roku na rok coraz popularniejszy staje się sos miodowo-musztardowy.  Odpowiednia mieszanka słodyczy z wysokiej jakości miodu oraz wytrawnych musztard sprawia, iż dip ten rewelacyjnie uzupełnia smak ryb: gravlaxa i wędzonego łososia oraz dań z rusztu.

Sosy i dipy do mięs znajdziesz w sklepie: https://meatologia.pl/sosy-i-dipy-do-mies/